1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. JMO depreme dikkat çekti
JMO depreme dikkat çekti

JMO depreme dikkat çekti

JMO Samsun Şube Başkanı Gül Yüzüncü Yılmaz, İmar Barışı ile kaçak yapılaşmaların yasal hale getirildiğini belirterek, “Bu yöntem olası bir depremde, pek çok insanın hayatını kaybetmesine zemin hazırlanmıştır” dedi

A+A-

Jeoloji Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Gül Yüzüncü Yılmaz, Deprem Haftasında açıklama yaptı. Samsun’un Kuzey Anadolu Fay Hattı’na 55 kilometre uzaklıkta olduğunu kaydeden Yılmaz, olası bir depremde Samsun ve çevresinin zarar görebileceğini söyledi.

YEREL YÖNETİMLER HASSAS DAVRANMALI

Deprem konusunda farkındalık yaratmak istediklerini kaydeden Yılmaz, “Ülkemizde 1-7 Mart tarihleri arası ''Deprem Haftası'' olarak kabul edilir. Deprem gerçeğini acı olaylarla yaşayan ülkemizde; deprem konusunu güncel tutmak, tüm paydaşları bilgilendirmek ve deprem konusunda farkındalık yaratmayı amaçlayan etkinliklerle bu bilinç yerleştirilmeye çalışılmaktadır. Özellikle yerel yönetimlerin deprem konusunda hassas davranması gerekmektedir. Yerleşime uygunluğunu belirlemek amacıyla yapılacak İmar Planına Esas jeolojik-jeoteknik etütlerin sonucuna göre planlamalar yapılmalıdır. Uygun olmayan ve heyelanlı alanlarda yapılaşmaya izin verilmemelidir” diye konuştu.

DURUM VAHİMDİR

Denetimsiz yapıların İmar Barışı ile yasal hale geldiğini sözlerine ekleyen Yılmaz, “Son zamanlarda “İmar Barışı” adı altında sunulan, kaçak yapılaşma affı ile denetimsiz, mühendislik hizmeti almamış yapılar yasal hale getirilmektedir. Bu yöntem, inşa edilmiş yapıları depreme karşı güvenlikli hale getirmeyecek, tam aksine doğa olaylarının afete dönüşerek pek çok insanın hayatını kaybetmesinin zemini hazırlanmış olacaktır. Yapının oturduğu zeminin jeolojik ve jeoteknik parametrelerinin belirlendiği zemin ve temel etütleri başta olmak üzere, yeterli mühendislik hizmeti almamış on binlerce yapının, İmar barışı adı altında sadece bina sahiplerinin beyanıyla tescilleneceği düşünüldüğünde durumun vahameti daha da artmaktadır.  Yapı Kayıt Belgesi”  verilmiş “yapının depreme dayanıklılığı hususunu malikin sorumluluğuna” bırakan “İmar Barışı” ile doğa olaylarının afete dönüşmesi için uygun zemin hazırlanmış olacaktır. Ayrıca “ aktif fay hatları ” üzerine inşa edilmiş çok sayıdaki yerleşim biriminde bulunan yapılar, imar barışından yararlandırarak yasal hale getirilecektir” şeklinde konuştu.

SAMSUN’DA DİKKATLİ OLUNMALI

Samsun’un KAF hattına çok yakın olduğunu hatırlatan Yılmaz açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Kuzey Anadolu Fay Hattının ürettiği tarihsel depremlere baktığımızda, yaklaşık 250 yıllık dönemlere denk gelen 7 ve üzeri büyüklükte olan depremlerin olduğunu görüyoruz. KAF hattı Samsun merkeze 55 kilometre uzaklıkta, Ladik, Havza ve Vezirköprü ilçeleri birinci derece deprem bölgesinde bulunmaktadır. 26 Kasım 1943 yılında Ladik merkezli meydana gelen 7.2 şiddetindeki deprem, Samsun ve çevresine büyük zarar vermiştir. Yapılaşmanın hızla arttığı Samsun’da yerleşim alanlarını seçerken son derece dikkatli olunmalı. Uygun olmayan ve yerleşime kapalı heyelan bölgelerinde kaçak yapılaşmaya izin verilmemelidir”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.