Kalın bağırsak kanseri 3. sırada
Samsun İl Sağlık Müdürü Yrd. Doç. Dr. Muhammet Ali Oruç, kalın bağırsak kanserinin en sık görülen 3. kanser türü olduğunu belirterek, 50 yaş üstündeki kişilerin risk altında olduğunu söyledi
Kalın bağırsak (kolorektal) kanserinde erken teşhis ile ölüm risklerinin azaldığını kaydeden Samsun İl Sağlık Müdürü Yrd. Doç. Dr. Muhammet Ali Oruç, bu kanserin Türkiye'de en sık görülen 3. kanser türü olduğunu belirtti. Oruç, kalın bağırsak kanserinin erkeklerde yüz binde 22,8, kadınlarda ise yüz binde 13,8 sıklığında görüldüğünü ifade etti.
TEMEL SEBEBİ BİLİNMİYOR
Mart atının kalın bağırsak kanser farkındalık ayı olduğunu kaydeden Oruç, "Kalın bağırsak kanserinin kesin sebebi bilinmemektedir. Aşırı kilolu veya obez olma, fiziksel olarak aktif olmama, fazla miktarda işlenmiş gıda veya kırmızı et tüketimi, alkol kullanımı, sigara, ileri yaş, ailede benzer kanser öyküsü, bazı genetik hastalıklar, ülseratif kolit veya crohn hastalığı, daha öncede kalın bağırsak kanseri geçirmiş olma en bilinen risk faktörleridir. Kalın bağırsak kanserinin en sık görülen belirtileri ise, bağırsak alışkanlıklarında ishal-kabızlık gibi değişikliklerin meydana gelmesi ve bu değişikliklerin birkaç günden uzun sürmesi, bağırsakta tam boşalmama hissi, dışkıda kan (parlak ya da koyu kırmızı) veya dışkı renginde koyulaşma, karında şişkinlik, kramp tarzında ağrı veya gaz şikâyeti, bilinen bir neden olmaksızın kilo kaybı, sürekli yorgunluk hissi olarak sıralayabiliriz" dedi.
TARAMA YAPTIRILMALI
Kalın bağırsak kanserinde erken teşhisin çok önemli olduğunu sözlerine ekleyen Oruç, "Kalın bağırsak kanseri iyice büyüyene kadar belirti vermez. Bu nedenle amaç daha kanserde belirti yokken tümörü ortaya koymak olmalıdır. Belirtiler gelişmeden önce bir kişinin kanser için taranması poliplerin ve kanserin erken tanınmasında yardımcı olur. Poliplerin erkenden tanınıp çıkartılması, kalın bağırsak kanserini önleyebilir. Erken tanı konulduğunda, kalın bağırsak kanserinin tedavisi daha etkin olabilir. Dışkıda gizli kan saptanıp, kolonoskopi yapılan kişilerde henüz kanserleşmemiş polip halindeki tümörler tespit edilerek, kanser gelişmesi önlenebildiği gibi, kanser gelişmiş olan olgularda da erken teşhis ile ölüm oranları azaltılmaktadır. Bu anlamda ilimizde bulunan 4 KETEM’de ve tüm Toplum Sağlığı ve Aile Sağlığı Merkezleri'nde 50-70 yaş arasındaki kadın ve erkek nüfusa; kalın bağırsak kanseri taraması gaitada gizli kan kiti yardımıyla hızlı, pratik ve güvenilir şekilde 2 yılda bir yapılmaktadır. 50 yaşından sonra her 10 yılda bir de kolonoskopi önerilmektedir. Tarama programlarıyla önlenebilir ve taranması sonucunda uygun tedavi yöntemleriyle iyileştirilebilir olan kalın bağırsak kanseri taramalarını yaptırmaları için tüm vatandaşlarımızı merkezlerimize davet ediyoruz" diye konuştu.
Ayşe KUŞCU KAYA
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.