Ladik'te KKKA hastalığı uyarısı
Ladik Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Kemal Aydın, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı konusunda uyarıda bulundu
Aydın, yaptığı açıklamada, Ladik ve çevre ilçelerin, kene ile bulaşan KKKA hastalığı yönünden riskli bölgede bulunduğunu belirtti.
Hastalığın genel olarak nisan-ekim aylarında görüldüğünü anlatan Aydın, "Özellikle tarım ve havancılıkla uğraşan vatandaşlarımız tedbirlerini almalı, önlem olarak pantolon paçalarını çorap içine sokmalıdır. Vatandaşlarımız mümkünse çizme ve açık renkli elbise giymelidirler." ifadelerini kullandı.
Özellikle kasaplar, mezbaha çalışanları, piknikçiler, araziye çıkanlar, hayvancılıkla uğraşanların keneye karşı tedbirli olması gerektiğinin altını çizen Aydın, şunları kaydetti:
"Vücuda yapışan keneler kesinlikle öldürülmeden, ezilmeden ve kenenin ağız kısmı koparılmadan, bir pens veya keskin uçlu cımbızla düz olarak, döndürmeden yavaşça çekilip alınmalıdır. Isırılan yer bol sabunlu suyla yıkanıp, alkolle temizlenmelidir. Çıplak elle keneye temas edilmemeli, eğer elle tutulacaksa eldiven giyilmeli veya naylon bir poşet yardımı ile keneler toplanmalıdır. Vücuttaki kenelerin üzerine herhangi bir kimyasal madde dökülmemeli, sigara veya ateş kullanarak kenelerin uzaklaştırılmak istenilmesinden kaçınılmalıdır. Çünkü bu maddeler kenenin kusmasına sebebiyet vereceğinden hastalık bulaştırma riskini artırmaktadır"
Görevli olarak gittikleri kırsal kesimlerde kene ve korunma yolları konusunda vatandaşları bilgilendirdiklerini söyleyen Aydın, "KKKA'da hastalık ateş, üşüme, titreme, yaygın kas ağrıları, bulantı, kusma, ishal, yüzde kızarıklık, karaciğerde büyüme ve kanama ile kendini gösterir. Gövde, kol ve bacaklarda cilt içi kanama görülebilir. Burun kanaması ve değişik alanlarda kanama bulguları bulunabilir. Karaciğer iltihaplanma bulgusu genel olarak bulunmakta ve karaciğer büyümüş ve hassas olabilir" dedi.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.