Ödüllü Çiftçi Kadınlardan Kınama
Samsun’da yayın yapan bir gazetenin köşe yazarının yazmış olduğu yazı üzerinde açıklama yapan geçtiğimiz gün biyokütle santralini gezen çiftçi kadınlar, “Cahil Çarşamba Kadın çiftçileri” olarak nitelendirdiği bu yazı sadece bizlere değil, bütün emekçi kad
Yapılan açıklama ayrıca şu ifadelere yer verildi,
“Ortaya konulan çaba, mücadele ve meşakkatli yolculuktan sonra bir rol model olmuş, ödüllü başarı öyküleri de yaratmış kadın çiftçileri, kalemine taşımasını beklediğimiz birinin, bunun tam aksini yaparak, adeta kadın düşmanlığı sergilediği köşe yazısını büyük bir hayal kırıklığı ile okuduğumuzu belirtmek isteriz.
Kırsal alanda ekonomik sıkıntılar çeken kadınlar olarak çocuklarının okul paraları ve gelecekleri için, canımızı dişimize takıp, onca engel ve zorluk karşısında gece gündüz yılmadan günde 7 km yürüyerek büyük emeklere ortaya koyduğumuz başarıyı, emeği görmezden gelip sırf muhalif olma adına kılıca dönüştürdüğü kalemini, oradan oraya sallarken bizi de kesip biçmekten asla utanıp sıkılmayan yazanı bütün kadın çiftçiler olarak kınıyoruz.
Yazısında tam olarak kadın çiftçileri; “Gezip gördüğünden bir şey anlamayan, anladığını idrak edemeyen, dinleyip anladıklarını tahlil edemeyen yarım akılların yaptığı gezi” olarak nitelemiştir. Hem de gezinin nasıl yapıldığını, heyette kimlerin olduğunu bile sorma gereği duymadan.
“Cahil Çarşamba Kadın çiftçileri” olarak nitelendirdiği bu yazı sadece bizlere değil, bütün emekçi kadınlara hakarettir, aşağılamadır.
Uzun zamandır, üzerinde yerli yersiz kalemini oynattığı, gerçekleri değil işine geleni konuştuğu konu, çiftçi kadınlar olarak bizi de oldukça endişeye sürükledi.
Biz bu endişemizi Allah’ın bize verdiği akıl (tabi O’na göre bu akıl biz de adeta hiç olmamış!) ile söz konusu edilen yerleri hiçbir siyasi kavgaya ya da farklı çıkarlara alet olmadan kendimiz görüp yerinde görmek istedik. Dilerdik ki, bu ipe sapa gelmez ifadeleri kullanan da bizim gibi yapsın, duyduklarıyla değil de, gördükleri ile yazsın. Hem de hiçbir hesap kitap yapmadan!
Gezdiğimiz bütün santrallerde önce ayrıntılı sunumlar dinledik. Şüphelerimizi sorularla yönelttik. Sonra çevreyi gezdik. Bizim gibi çiftçilik yapanlarla sohbet ettik. Heyetimizde Ziraat Mühendisleri ve Teknikerleri ile Çevre Mühendisi de vardı.
Oturduğu yerde hiçbir bilgisi olmadan ahkâm kesip, kadının bu girişimini hakir görmeye çalışanlara da, başta haksız ifadeler kullananlar olmak üzere, gerçekleri yerinde görüp anlayabilmeleri için böyle bir inceleme gezisi tavsiye ederiz.
Kadın çiftçilerle adeta alay eden, kendine has kaba tabirlerle dalga geçen, kadınları aşağılayanlar keşke heyettekilerin kimlerden oluştuğunu, neler yaptıklarını ve hangi başarılara imza attıklarını, oturduğu koltuktan ahkâm keserek yaptığı, o engin gazeteciliği (!) ile araştırmış olsaydılar!
Heyetin, 250 köy ve mahallede uzun eğitimler alan, peynir yapımında Türkiye ödülü, mandıra yetiştiriciliğinde Türkiye 3.lüğü, peynir tezgahında jüri özel ödülü gibi bir çok başarıya sahip olan bir kadın çiftçi grubu olduğunu görebilseydiler.
Son olarak; yıllarını verdiği gazeteciliği hakikatler üzerine kurması gerekenlerin, kadını bu denli hakir görme üzerine bina ettiği yazı yazmış olmalarını bir kere daha şiddetle kınıyoruz.
Geleceğe umutla bakan, üretime yönelik her gelişmede emeği bulunan kadın girişimciler olarak, başta tüm kadın kuruluşları olmak üzere herkesi bu ve benzeri zihniyet de olanları kınamaya davet ediyoruz”
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.