1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. OKTAM cinayete kurban giden kadınların anısına fidan dikti
OKTAM cinayete kurban giden kadınların anısına fidan dikti

OKTAM cinayete kurban giden kadınların anısına fidan dikti

OKTAM Müdürü Doç. Dr. Hatice Kumcağız, "Fidan dikeceğimiz alanın Kütüphanenin önü olması ayrıca önem arz ediyor çünkü bizler kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin ancak eğitimle çözülebileceğine inanmaktayız" dedi

A+A-

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Kadın ve Toplum Uygulama ve Araştırma Merkezi (OKTAM); düzenlediği etkinlikle Türkiye’de cinayete kurban giden kadınların anısına, fidanları toprakla buluşturdu.

dsc_0158.jpg


“Kadınlar Yaşasın Diye” adını taşıyan etkinliğe; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ali Cengiz, Rektör Danışmanı ve Çevre Mühendisliği öğretim üyesi Prof. Dr. Yüksel Ardalı, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüsnü Demirsoy, OKTAM Müdürü Doç. Dr. Hatice Kumcağız, Terme Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Erol Terzi, Üniversite Genel Sekreter Yardımcısı Serap Sivrioğlu Sezer, Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Öğr. Gör. İ. Ethem Olukcuoğlu ve Kütüphane personeli, OKTAM Yönetim Kurulu, çalışanları ile Kadın ve Aile Araştırmaları Anabilim Dalı akademisyenleri ve öğrencileri, Üniversitenin akademik ve idari çalışanları ile çok sayıda öğrenci katıldı.

dsc_0043.jpg

“Şiddeti ve cinayetleri önlemek için yasal bireyleri bilinçlendirmemiz gerekiyor”

Sunuculuğunu OKTAM’ın gönüllü çalışanlarından Arş. Gör. Senem Gürkan’ın yaptığı etkinlikte katılımcıları selamlayan OKTAM Müdürü Doç. Dr. Hatice Kumcağız, yaptığı konuşmada; tüm dünyada olduğu gibi kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetlerinin, cezai yaptırımların artmış olmasına rağmen ülkemizde de devam ettiğini belirtti. Müdür Kumcağız, bu yöndeki yasal düzenlemelerin yanı sıra, kadını hedef alan şiddeti ve kadın cinayetlerini önleyebilmek için toplumdaki bireyleri bilinçlendirmek ve onlara farkındalık kazandırmak amacıyla önleyici etkinliklerin gerekli olduğunu vurguladı.

dsc_0202.jpg

“Kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin ancak eğitimle çözülebileceğine inanmaktayız”

Doç. Dr. Kumcağız, OKTAM olarak düzenledikleri ağaç dikme etkinliğinin amaçlarını ise şu sözlerle özetledi: “Bu faaliyetimizle bu alanı ağaçlandırarak hem cinayete kurban giden kadınlarımızın anısını yaşatmak hem de ağaçları gören bireylerin bir an için bile olsa kadın cinayetlerini düşünmelerini ve bu konudaki farkındalıklarını diri tutmayı hedeflemekteyiz. Fidan dikeceğimiz alanın Kütüphanenin önü olması ayrıca önem arz ediyor çünkü bizler kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin ancak eğitimle çözülebileceğine inanmaktayız. Kadınların yaşam hakkının savunulması ve içselleştirilmesi hâlinde bu şiddet ve cinayetlerin en azından azabileceğine inanmak istiyoruz. Bu ağaçlar burada yükseldiği sürece, cinayetle aramızdan koparılmış olan kadınlar bir anlamda var olmaya devam edecekler; diğer kadınlar yaşasın diye birer ibret abidesi gibi kadına uygulanan şiddeti haykıracak ve bu haykırışlarıyla kadına yönelik şiddet ve cinayetler ile ilgili farkındalığımızın daima taze kalmasını sağlayacaklardır.”

Yitirilen bütün kadınları simgeleyen 28 çınar fidanı

Konuşmasında şiddet ve cinayet sonucunda yaşamını yitiren kadınlar adına 28 çınar fidanı dikeceklerini söyleyen Müdür Kumcağız, bunun nedenine dair ise “Merkez olarak cinayete kurban giden kadınların adlarıyla ilgili yaptığımız araştırmada, ne yazık ki adı alfabemizin her harfiyle başlayan birçok kadınımız olduğunu gördük. Bu nedenle cinayet sonucunda kaybettiğimiz kadınlarımızın anısına her bir harfle başlayan bir ‘çınar fidanı’ dikmeye karar verdik. Fidan olarak çınarı seçmemizin nedenini ise şu şekilde belirtmek istiyorum: Çınar ağacı, uzun yaşaması ile bilinir. Burada fiziksel olarak aramızdan ayrılan kadınların, onları temsil eden çınar ağaçlarıyla uzun yıllar manevi olarak aramızda olmalarını, bununla beraber yarattıkları farkındalıkla geride kalan kadınların uzun yaşamasına katkıda bulunmalarını diledik. Bu etkinliğimize verdiğiniz destekten ve katılımlarınızdan dolayı OKTAM Yönetim Kurulu adına teşekkür ediyor, saygılarımı sunuyorum.” sözlerine yer verdi.

dsc_0204.jpg

“Kadını hedef alan şiddetin ve cinayetin konuşulmadığı bir coğrafyada yaşamak umuduyla”

Ardından etkinliğe dair düşüncelerini ifade eden Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ali Cengiz ise bu tür etkinliklerin, kadına yönelik şiddet ve cinayetlerin önüne geçilmesinde önemli bir işlevi olduğuna değinerek “Bizler de Üniversite yönetimi olarak fidan ve ağaçları toprakla buluşturmak suretiyle söz konusu bilincin ve duyarlılığın arttırılmasına dönük irade ortaya koyuyoruz. OKTAM zaten en fazla çalışan dinamik merkezlerimizden biri olma özelliğini taşıyor ve bir OKTAM etkinliğinde ilk kez bu kadar çok erkeği bir arada görüyorum. Hepsine ayrı ayrı teşekkür ederim. Etkinliğin hazırlanmasında ve gerçekleşmesinde emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum. İnşallah kadını hedef alan şiddetin ve cinayetin konuşulmadığı bir coğrafyada yaşamak umuduyla sevgi ve saygılarımı sunuyorum.” diye konuştu.

Konuşmalardan sonra Rektör Yardımcısı Mehmet Ali Cengiz ve etkinliğe katılan akademisyenler, idari çalışanlar ve öğrenciler 28 adet çınar fidanını, cinayetlerde hayatını kaybeden kadınların anısına toprakla buluştururken, OKTAM Müdürü Doç. Dr. Hatice Kumcağız bu fidanlar gibi hayatı yeşertecek olanların yine kadınlar olduğunu dile getirdi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.