1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. OMV devleri geride bıraktı 
OMV devleri geride bıraktı 

OMV devleri geride bıraktı 

Avrupalı enerji devi OMV, Türkiye’deki en büyük yatırımı OMV Samsun Elektrik AŞ’nin, ödenmiş sermayesini 2,5 milyar TL’ye çıkararak, ülkeye önemli bir kaynak girdisi sağladı

A+A-

 
Avusturya’nın en büyük, Avrupa’nın da dördüncü büyük enerji şirketi olan OMV, Türkiye’deki en büyük yatırımı olan OMV Samsun Elektrik AŞ’nin, ödenmiş sermayesini 2,5 milyar TL’ye çıkararak, ülkeye önemli bir kaynak girdisi sağladı. Tamamı OMV tarafından doğrudan yabancı yatırım kapsamında, yaklaşık 600 milyon Avro’nun üzerinde bir yatırım tutarı ile 2013 yılında Samsun, Terme’de kurulan OMV Samsun Elektrik, Resmi Gazete’de yayımlanan duyuruya göre 1 milyar 530 milyon liralık ödenmiş sermayesini, 976 milyon 993 bin TL’lik artışla 2,5 milyar TL’nin üzerine taşıdı. 

DEVLERİ GERİDE BIRAKTI

Türkiye’nin doğrudan sermaye girişine en fazla ihtiyaç duyduğu bu günlerde, OMV Avusturya yönetimi tarafından yapılan bu sermaye artırımı, ülkeye olan güvenin somut bir göstergesi oldu. Sektöründeki en yüksek ödenmiş sermaye anlamına gelen bu değer, halka açık şirketlerin BİST değerleri listesine bakıldığında da Aselsan, Petkim, Şişecam, THY ve Tüpraş gibi pek çok dev kuruluştan daha yüksek bir ödenmiş sermaye anlamına geliyor.  

ENERJİ ARZININ SİGORTASI

Yeni nesil doğalgaz santrallerinin hızlı devreye alma ve operasyonel esneklikleri dolayısıyla Türkiye enerji arzının sigortası durumunda olduğunu hatırlatan OMV Samsun Elektrik Genel Müdürü Kokut Öztürkmen, konuyla ilgili olarak yaptığı değerlendirmede şunları söyledi: “OMV Samsun Elektrik gibi yeni nesil doğalgaz santralleri elektrik iletim sisteminin maruz kaldığı kısa vadeli dengesizlikleri gidermek üzere frekans kontrolü, reaktif güç gerilimi regülasyonunu gibi yan hizmetleri güvenilir bir şekilde sağlayabiliyor. 890 MWe’lik güce sahip OMV Samsun Doğalgaz Çevrim Santrali, Türkiye’nin enerji ihtiyacının yaklaşık yüzde 2’sini, yani bir başka değişle Samsun, Ordu, Sinop, Amasya ve Çorum illerinin toplam elektrik ihtiyacının tamamını karşılama kapasitesine sahip. Hidroelektrik, rüzgar ve güneş gibi yenilenebilir kapasitenin artması ile sistem dengesini anlık olarak sağlayabilecek ve baz yük ihtiyacını da güvenli olarak giderebilecek en uygun, en esnek ve en çevreci elektrik üretim teknolojisi, yeni nesil kombine çevrim doğal gaz santralleridir. Biz de yılda yaklaşık 7 milyar KW saat elektrik üreterek, bölgenin ve ülkenin elektrik enerjisi arz güvenliğine büyük bir katkıda bulunuyoruz.”

DÜNYADA VE TÜRKİYE’DE DOĞALGAZDAN ELEKTRİK ÜRETİMİ

 
•    International Energy Outlook'un yaptığı projeksiyona göre, global net elektrik üretimi 2040 yılına kadar; 21.6 trilyon kWh'dan 2020'de 25.8 trilyon kWh'ye ve 2040'da 36.5 trilyon kWh'ye kadar toplamda yüzde 69 oranında artacaktır.

•    Global elektrik tüketimi büyümesine nazaran Türkiye'nin de içinde bulunduğu OECD net elektrik enerji üretimi 2012'de 10,2 trilyon kWh iken 2040 yılında 14,2 trilyon KWh'ye yükselmesi öngörülmektedir. Bu da  yüzde 38'lik bir büyümeye tekabül ediyor.

•    Elektrik talebindeki artış, ekonomik büyümeye paralel olarak devam edecektir. Türkiye elektrik tüketiminde ise önümüzdeki 10 yılda, her yıl yüzde 4 civarında bir büyüme beklenmektedir.
 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.