1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Palandöken: “Teşvik indirimini en çok esnaf hak ediyor”
Palandöken: “Teşvik indirimini en çok esnaf hak ediyor”

Palandöken: “Teşvik indirimini en çok esnaf hak ediyor”

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Esnafın ekonomide sanayici, yatırımcı kadar önemli olduğuna belirtti. 

A+A-

Esnafın ekonomide sanayici, yatırımcı kadar önemli olduğuna dikkati çeken TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Ekonominin daha fazla güçlenmesi için ekonomi içerisinde önemli bir pay sahibi olan esnaf unutulmamalı. Sanayi sicil belgesine sahip olan sanayiciden yüzde 2’lik TRT payı geçtiğimiz yıl kaldırılmıştı. Esnaf sanayici, yatırımcı kadar değerli. Özellikle elektrik, su gibi faturalarda esnafa da indirim sağlanmalı. Ayrıcalık değil eşitlik için esnaftan da TRT payı gibi bazı bedeller alınmamalı” dedi.

“FATURADA TEŞVİK İNDİRİMİNİ EN ÇOK ESNAF HAK EDİYOR”

Elektrik, su, doğalgaz faturalarında esnafa da indirim sağlanması gerektiğini belirten Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Elektrik faturalarında enerji fonu, TRT payı, tüketim vergileri, KDV, dağıtım bedeli, yuvarlama farkı olmak üzere tüketim bedeli hariç 6 ayrı kalemden, su faturalarında atık su bedeli, şube yolu bakım bedeli yani dağıtım bedeli, KDV, çevre temizlik vergisi olmak üzere tüketim hariç 4 ayrı kalemden ek ücret yansıtılıyor. Geçtiğimiz yıl 1 Temmuz’da Resmi Gazetede yayınlanan 7033 sayılı kanunla sanayi sicil belgesine sahip olan sanayicilerin elektrik faturasından kesilen yüzde 2’lik TRT payı kaldırıldı. Sokakları aydınlatan, kendi dükkânın önünü temizleyen, az sermaye ile istihdama katkıda bulunan esnaf da indirim teşviki hak ediyor. Düşük cirosu ile sigorta primi, faturası, borçları vs. ödemeye çalışan esnafın faturalardaki birçok kalemden muaf tutulması gerekli” diye söyledi.

“ESNAFA VERİLEN DESTEK HİÇBİR ZAMAN BOŞA GİTMEZ”

Ekonominin canlanması ve büyümenin sürdürebilir olması için esnafın da desteklenmesinin ayrıcalık değil eşitlik olduğunu vurgulayan Palandöken, “Esnafa verilen destek hiçbir zaman boşa gitmez. Esnaf da en az yatırımcı ya da sanayici kadar ekonomide önemli bir konumdadır. Çünkü hem ulaşım sektöründe, hem üretim ve imalatta, hem hizmet sektöründe her alanda esnaf vardır. Bu sebeple esnafın kredi desteği gibi destekler bir yana, en ufak çapta faturasındaki TRT payı gibi bedellerin kaldırılması dahi esnafı rahatlatacaktır. Bu ayrıcalık değil eşitliktir. Gelişen teknolojiye ayak uydurmak esnafı düşük bütçesi ile zaten zorluyor. İndirim sağlandığında her sektörde esnaf bu indirim ile kendi dükkânına daha fazla yatırım yapabilir, işlerini düzeltebilir, kendisini geliştirecek yerlere harcama yapabilir. Esnafın desteklenmesi yalnızca esnafa değil ekonomiyi de ivme kazandırır. Ülkemizin büyümesinin sürdürülebilir olmasında esnafın payı küçümsenmemelidir. Anayasamızın 173. Maddesindeki ‘Devlet, esnaf ve sanatkârı koruyucu ve destekleyici tedbirler alır’ maddesine uygun teşvik ve desteklere esnafın her zaman ihtiyacı vardır” şeklinde konuştu.
 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.