Samsun aromatik bitki merkezi
Tarım ve Kırsal Kalkınma Destekleme Kurumu Samsun İl Koordinatörü Dr. Bülent Turan, Samsun’un aromatik bitkide markalaşmaya aday olduğunu söyledi
Tarım ve Kırsal Kalkınma Destekleme Kurumu Samsun İl Koordinatörü Dr. Bülent Turan, Samsun’da bugüne kadar 846 proje aldıklarını söyledi. Bu sayının diğer 42 ile oranla oldukça fazla olduğunu kaydeden Turan, bu projelerin toplam yatırım değerinin 278.3 milyon TL olduğunu kaydetti. İçinde bulundukları çağrı döneminde çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesi kapsamında toplamda 184 proje aldıklarını sözlerine ekleyen Turan, “Bu çağrı dönenimde 159 aromatik bitki projesi geldi. Samsun aromatik bitki noktasında, markalaşmaya aday bir il” dedi.
YÜZDE 55 HİBE
Samsun’da aromatik bitki ekim alanın oldukça fazla olduğunu kaydeden Turan, “Bu çağrı döneminde 159 tane aromatik bitki projesi aldık. Bundan önce de 693 projemiz vardı. Bu projelerle, Samsun’da artık ciddi anlamda aromatik bitki ekim alanı var. Bu aromatik bitkilerden çemen, çörekotu, nane, kekik, defne sarımsak kırmızı biber aspir gibi bazı ürünlerde yoğunlaşma oldu. Vatandaşlarımız arazilerine, iklime coğrafyaya, uygun bitkileri seçiyorlar. O bitkinin üretiminde kullanılan, alet ekipmanı da yüzde 55 hibe ile vatandaşımıza veriyoruz. Samsun’da 4 bin 500 dönümün üzerinde aromatik bitki ekimi var. Aromatik bitki noktasında Samsun markalaşmaya aday bir il” diye konuştu.
İHRACATINI YAPMALIYIZ
Aromatik bitkide bugüne kadar yapılan projelerin daha çok yetiştiriciliğe yönelik olduğunu ancak artık aromatik bitki kurutma tesisi projesi aldıklarını sözlerine ekleyen Turan, “Aromatik bitkide bugüne kadar yapılan projeler daha çok yetiştiriciliğe yönelik. Vatandaş tarlasında aspir, çemen, çörekotu ekimi yapıyor. Bunu hasat etikten sonra kendi imkanlarıyla pazarlıyor. Biz bu çağrı döneminde üretilen ürünleri Samsun’da kurutmayı hedefliyoruz. Samsun’da kurutulduğunda, paketlendiğinde, katma değerli yüksek ürüne dönüşecek. Yakakent’te defne kurutma paketleme tesisinin projesini aldık. Bu sene içerisinde tamamlanacak. Defnede markalaşmayı hedefliyoruz. Yakakent ve Alaçam’da, doğal defne ormanlarımız var. Diktiğimiz defne fideleri var. Bunlarınkesinlikle katma değerli ürünlere dönüşmesi lazım. Hatta bu ürünlerin ihracatını yapmamız lazım. Bu alandaki tüm yatırımları destekliyoruz” şeklinde konuştu.
Ayşe KUŞCU KAYA
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.