Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi geleneksel tedavi yöntemleriyle de şifa dağıtıyor
Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde hizmet veren Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulama Merkezi'ne (GETAT) gelen hastalar, alanında uzman doktorlar tarafından uygulanan geleneksel tedavi yöntemleriyle sağlıklarına kavuşuyor
Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulama Merkezi'nde (GETAT) geleneksel tedavi yöntemleriyle hastalarını iyileştiriyor. Merkezde, akupunktur, ozon, sülük terapisi ve hacamat gibi tedavi yöntemleri uygulanıyor. GETAT'ta çevre illerden de hastaların randevuları kabul ediliyor.
ORTA VE DOĞU KARADENİZ'DE TEK
GETAT Sorumlusu Doç. Dr. Onur Öztürk, geleneksel ve tamamlayıcı tıbbın, alternatif tıp olmadığının bilinmesi gerektiğini söyledi.Tamamlayıcı tıbbı, klasik tıbbın yanında ek olarak önerdiklerine işaret eden Öztürk, "Bu merkez, Orta ve Doğu Karadeniz'de tek merkez. Dolayısıyla hastalarımızı merkezimize davet ediyoruz, merdiven altı uygulamalardan uzak kalmalarını istiyoruz" dedi.
15 METODOLOJİ BULUNUYOR
GETAT yönetmeliği içinde şu anda 15 metodolojinin mevcut olduğunu belirten Öztürk, Samsun'da bunlardan 9'unun uygulandığını dile getirdi. Akupunktur, mezoterapi, sülük terapisi, larva tedavisi, apiterapi, ozon ve hacamat tedavisinin esas uygulama alanları olduğunu söyleyen Öztürk, şöyle devam etti: "Bunların bazıları binlerce yıllık uygulamalar, bazıları ise son dönemlerde modernize edilmiş uygulamalar. Aile hekimi doçenti olarak kime neyin uygun olduğunu birinci basamak sağlık perspektifi yaklaşımı ile değerlendirip tamamlayıcı olarak da GETAT yöntemlerini hastalarımıza uyguluyoruz."
SÜLÜK TEDAVİSİ
Geleneksel ve tamamlayıcı tıpta merdiven altı uygulamalardan uzak kalınması uyarısında bulunan Öztürk, yanlış uygulamaların ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğine kaydetti. Sülük tedavisine değinen ve dünyada yaklaşık 10 bin çeşit sülük olduğunu belirten Doç. Dr. Onur Öztürk, sadece 15 tanesinin tıbbi sülük olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti: "Türkiye'de sadece iki çeşit sülük kullanılıyor. Biz yönetmelik dahilinde hareket etmek durumundayız. Ne zaman hangi yan etkiyi yapma ihtimalini bilmemiz gerekiyor. 2014'te yayımlanan yönetmelikle beraber bazı kas, kemik, eklem ve varis hastalıklarında sülük tedavisini kullanabiliyoruz. Maalesef işi bilmeyen birçok insan birçok alanda bu uygulamaları gerçekleştirebiliyor. Uygun ortam olmuyor kimin uyguladığı belli değil. Hangi yan etkiyi göreceklerini bilmiyorlar ve yan etkiler karşısında ne yapacaklarını bilmiyorlar. Dolayısıyla insanlar enfeksiyon kapabiliyor. Kanama riskine girebiliyor ve bunların çözümü yok."
AKUPUNKTUR TEDAVİSİ
Öztürk, GETAT'ta sülükler dahil, tüm biyolojik ajanların tek kullanımlık olduğunu sözlerine ekledi. Merkezde akupunktur tedavisi yapan Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Ayşe Gülay Şahin ise akupunkturun daha çok baş ağrısı, migren, gerilim tipi baş ağrıları, boyun ve bel ağrısı tedavisinde tercih edildiğini belirtti.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.