1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Samsun’da arıcılar bin 300 ton üretim yapıyor
Samsun’da arıcılar bin 300 ton üretim yapıyor

Samsun’da arıcılar bin 300 ton üretim yapıyor

Samsun Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Rasim Kaplan, Samsun’da arıcılığın çok önemli bir noktada olduğunu belirterek, yıllık ortalama bin 300 ton civarında bal üretimi yapıldığını söyledi

A+A-

Samsun İli Arı Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Arı Yetiştiriciliği Merkez Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Rasim Kaplan, TÜYAP Samsun 5. Tarım Fuarı’nda açtıkları stantlarla, arıcılık sektörü adına farkındalık oluşturduklarını söyledi. Fuarda her sene yer aldıklarını kaydeden Kaplan, TÜYAP Samsun Bölge Müdürlüğü işbirliğinde İstanbul, İzmir ve Ordu’dan 5 firmayı fuarda ağırladıklarını belirtti. Kaplan ayrıca, Türkiye ve Samsun’daki arıcılık faaliyetleri hakkında bilgi verdi.

TÜRKİYE BAL ÜRETİMİNDE 3. SIRADA

Türkiye’nin kovan bakımından dünyada 2., bal verimi bakımından ise 3. sırada olduğunu belirten Kaplan, “Türkiye’de 8 milyon arı kovanı ile dünyada Çin’den sonra 2., 104 bin ton bal üretimiyle ise 3. sırada. Yani Türkiye arıcılıkta çok iyi bir yerde bulunuyor. Ülkemizde 83 bin arı işletmesi var.. Binlerce insan bu sektörden ekmek yiyor. Kanada’da yapılan arıcılık kongresinde Türkiye balları ödül aldı. Bu da bizi gururlandırıyor” dedi.

8ded72ca-78d9-4423-94eb-366a02f0a95a.jpg

SAMSUN ARICILARI EKONOMİYE KATKI SAĞLIYOR

Samsun’da da arı üreticilerinin ekonomiye büyük katkılar sağladığını ifade eden Kaplan, “Samsun birliğimiz 2002 yılında kuruldu. Birliğimizin, bin civarında üyesi, 95 bin aktif koloni varlığı var. Bu koloni varlıklarıyla, ilimiz arıcıları yıllık bin 300 civarında bal üretimi yapıyor. Bu da çok küçümsenecek bir rakam değil.” diye konuştu.

YÜZDE 60’I GEZGİNCİ ARI

Arıcılar hakkında bilgi veren Kaplan, “Arıcılarımız yüzde 60’ı gezginci arıcı, geri kalan arıcılarımız ise yerleşik arıcılar. Gezginci arıcılarımız Terme ağırlıklı olmak üzere 19 Mayıs ve Bafra’da yoğunlukta. Bu arıcılarımız, Doğu ve Güneydoğu’nun farklı yaylalarına gidip, yüksek yayla balı yapıyor. Vezirköprü ve Havza’da yerleşik arıcılık yapan arıcılarımız, genellikle kendi yaylarında kendi çevrelerinde arıcılık yaparlar. Kavak, Ladik ve Tekkeköy arıcıları da Kavak’ın ve Ladik’in yüksek yaylalarında bal üreticiliği yapıyorlar. Arıcılarımız, ayçiçeği bal üretiminde bu sene bağa iyi durumdaydı. Salıpazarı İlçesi’nde ise özellikle kestane balı önemli bir yerde. Ciddi anlamda kestane balı üretiyor” şeklinde konuştu.

30075251-2c67-4352-80fc-65f10ba7a152.jpg

MERDİVEN ALTI BALLARDAN UZAK DURUN

Yüksek yaylada bal fiyatları ile ilgili sıkıntıları olduklarını söyleyen, “Bal piyasası bu sene düşük bunun nedeni Türkiye de merdiven altı bal üretimi çok fazla olması. Merdiven altı balları, sınırdan kaçak yollardan ülkeye giriyor. Bununla ilgili merkez birliklerimizin çalışmaları var. Gerekli yerlere bu uyarları yapıyorlar. Merdiven altı ballar üreticiyi olumsuz etkiliyor. Bal taklidi çok kolay yapılan bir ürün. Ayrımını yapmak çok zor. Piyasada bir boşluk var. Üretici farkında olmadan merdiven altı ürün alıyor. Tüketiciler bal satış ofisleri ile iletişime geçip kaliteli balla ile ilgili birliklerden bilgi alabilirler” ifadelerini kullandı.

89eb48be-507b-45e5-9726-61e6c8b0a537.jpg

ARICILIK OLMADAN TARIM OLMAZ

TÜYAP Samsun 5. Tarım Fuarı’nda farkındalık oluşturduklarını belirten Kaplan, “Samsun da düzenlenen tüm tarım fuarlarında yer aldık. Arıcılık tarımsal bir faaliyet olduğu için bu sene farkındalık yaratmak için birçok firmayı TÜYAP Samsun Genel Müdürlüğü ile işbirliği yaparak İstanbul, İzmir ve Ordu’dan 5 firmayı fuarımıza davet ettik. Seneye bunu daha da geliştirerek Fuarda, ayrı bir arıcılık bölümü olsun istiyoruz. Arıcılık olmadan tarım olmaz.  Burayı biraz daha genişleterek, Samsun Sinop Rize, Ordu, Trabzon’un içinde bulunduğu DOKAP’a bağlı iller olarak farklı bir arıcılık köşesi oluşturacağız. Bunun çalışmasına da erkenden başlayıp Tarım Fuarı’na ve Samsun'a farklı bir katkı sağlamaya çalışacağız. Samsun fuarı ile şehrimiz ve Samsun tarımı kazanıyor. Bu fuarların tüm Karadeniz’e yayılmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.
Ayşe KUŞCU KAYA

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.