Samsun'da çiftçinin atığı ekonomiye dönüşüyor - samsun haber
Çarşamba’da yapımı devam eden biyokütle enerji santralinde kullanılmak üzere çiftçilerden şu ana kadar 100 bin tonluk tarımsal atık alımı yapıldı
Oltan ve Köleoğlu Enerji (OKE) firması tarafından Samsun’un Çarşamba ilçesinde yapımı devam eden biyokütle enerji santrali, henüz faaliyete girmemesine rağmen hem çiftçiye, hem de ekonomiye destek sağlamaya başladı. Yakın zamanda faaliyete geçmesi planlanan santral için stoklama çalışmaları devam ederken, şu ana kadar yakıt olarak kullanılacak 100 bin ton tarımsal ve orman atığı çiftçilerden satın alındı. Yöre halkından elde edilen atıklar, çiftçiye ek gelir olurken, yıllık kapasitenin 230 bin ton olması hedefleniyor.
BÖLGEYE 50 MİLYON LİRALIK GİRDİ SAĞLANACAK
Oltan ve Köleoğlu Enerji tarafından kurulan biyokütle enerji santralleri Çorum Mecitözü ve Afyon Çay’daki enerji üretimlerini sürdürürken, Samsun Çarşamba’da kurulumu devam eden BES de ülke enerjisine ve ekonomisine katkı vermek için faaliyet öncesi çalışmalarını hızlandırdı. Önümüzdeki günlerde buharlama yöntemiyle çevreci bakış açısıyla kazan temizleme ve üretime hazırlama çalışması da yapacak olan OKE şirketi, yıllık yakıt ihtiyacı olarak yöre halkından temin ettiği tarım ve orman ürünü atıkları ile bölgeye yaklaşık 50 milyon liralık bir girdi de sağlamış olacak. Çarşamba BES'in stok sahasında yaklaşık 230 bin tona çıkarmayı hedeflediği atık alımında şu ana kadar depolanan 100.000 ton malzemenin yaklaşık 40.000 tonunun tarımsal atıklar mısır sapı, fındık zürufu, 60.000 tonunun ise orman ürünü atıkları ve ağaç köklerinden oluştuğu belirtildi.
YENİ BİR İSTİHDAM ALANI
OKE bünyesinde Çiftçi Akademisi'ni de kuran Çarşamba BES, civar köylerdeki işsiz insanları işgücüne katmak için personel alımlarını da sürdürüyor. ‘Topraktan kazandığımızı yine toprağa kazandırma’ felsefesiyle santralin faaliyetlerini sürdüreceğini daha önceki açıklamalarında belirten OKE, Çiftçi Akademisinde; üreticilerimizin daha fazla verim alabilmeleri için yapmaları gereken yöntemleri yöre halkına öğreteceği gibi, seracılık faaliyetlerini de 'santralin faaliyete geçmesiyle eş zamanlı olarak' gerçekleştirmeyi planlıyor.
SERACILIK İÇİN SICAK SU ÇALIŞMASI BAŞLIYOR
‘Çevre Dostu, Çiftçi Dostu OKE’ sloganıyla kurulumunu sürdüren Çarşamba BES, tüm çalışmalarını 'çevreci bakış açısıyla' sürdürürken, seracılıkta da kullanılacak olan sıcak su buharı, türbine verilmeden önce de 'proses borularında' tam hijyen sağlayacak oldukça kapsamlı bir temizlik de gerçekleştirecek. Bir kaç gün temizlik çalışmasında sesli bir ortama yol açabilecek su buharı, borular temizlenip sıcak suya dönüştüğünde ise tarımsal üretimde en büyük gider kalemlerinden biri olan ısıtma alanında üretime girdi olacak.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.