Samsun’da eğitimde ‘engeller’ ortadan kalkacak
Samsun'da özel çocuklar için uygulanan 'Engeli Olan Çocuklar İçin Kapsayıcı Erken Çocukluk Eğitimi Projesi' ile engelli çocukların normal sınıflarda eğitim almasını amaçlanıyor
'Engeli Olan Çocuklar İçin Kapsayıcı Erken Çocukluk Eğitimi Projesi' kapsamında projenin uygulandığı pilot illerden biri olan Samsun'a öğretmen eğitimi için gelen Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Temel Eğitim Genel Müdürü Cem Gençoğlu, projeyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Projenin, Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) iş birliği ile pilot iller olarak belirlenen Antalya, Bursa, Gaziantep, İzmir, Konya ve Samsun'da uygulandığına belirten Gençoğlu, projenin engelli çocukların normal sınıflarda eğitim almasını içerdiğini söyledi.
Her çocuğun ilgili, yetenek ve mizacı doğrultusunda eğitimden kariyere uzanan yolculuğunda potansiyellerini gerçekleştirecekleri zemini onlara sunmalarının asli görevleri olduğunu ifade eden Gençoğlu, farklı gelişim özelliklerine ve öğrenme gereksinimlerine sahip çocukların aynı ortamda bulunmalarının tüm çocukların gelişimini ve akademik başarılarının artmasını desteklediğini vurguladı.
ÖĞRENCİLERDEKİ DEĞİŞİM TAKİP EDİLECEK
Kapsayıcı eğitime katılan tüm çocukların bilişsel, duygusal ve sosyal gelişimlerinin iyileştirilmesini sağlamayı hedeflediklerini anlatan Gençoğlu, "Bu kapsamda 38 adet hikaye kitabı, öğrenci ve öğretmen etkinlik kitapları hazırladık. Bu materyaller yeni eğitim öğretim yılımızda pilot okullarımızda uygulanmaya başlanacak. Ayrıca çocuklarımızın kendilerine sunulan bu destek ile yaşadıkları değişimi takip edebilmek amacıyla öğrenci gelişim portfolyoları tutulacak ve böylece projemizin izleme ve değerlendirme çalışmaları yapılacak. Çocuklarımız, aileler, yöneticilerimiz, öğretmenlerimiz ve bizlerin de katılımıyla gerçekleştireceğimiz Çocuk Şenlikleri ile bir arada çok şey yapabileceğimizi hep beraber göreceğiz ki buradan tüm katılımcılarımızı bu şenliklere şimdiden davet ediyorum."
TÜM ÇOCUKLAR EĞİTİME ERİŞEBİLECEK
Kapsayıcı eğitimin asıl amacının engeli olan 3 ila 7 yaş aralığındaki çocukların gereksinimleri, sosyoekonomik durumları, sosyokültürel özellikleri, cinsiyetleri ve engel durumları gibi değişkenleri dikkate alarak tüm çocukların eğitime erişim ve katılımını artırmakla birlikte eğitim süreçleri içindeki muhtelif ayrımcılığı azaltmak olduğunun altını çizen Gençoğlu, "Bir sınıfta engeli olan bir çocuğun bulunması sadece o çocuğun o sınıfta kabul görmesinden ziyade diğer çocuklar için daha önemlidir. Çünkü merhamet duygusunun gelişmesi, paylaşmanın gelişmesi, yardımseverliğin oluşması ancak ve ancak temel eğitim seviyesinde ve sınıflarında oluşur" diye konuştu.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.