Samsun’da öğrencilere "opera" turu
Samsun Devlet Opera ve Balesi (SAMDOB) tarafından hazırlanan ve İl Milli Eğitim Müdürlüğünce desteklenen proje kapsamında öğrencilere opera turu düzenleniyor.
Türkiye'nin 6'ncı Devlet Opera ve Balesi olan SAMDOB sahneye koyduğu eserlerle sanatseverlerin beğenisini kazanırken, hazırladığı proje ile de çocuklara operayı sevdirmeyi amaçlıyor.
Samsun Mili Eğitim Müdürlüğünün desteklediği "Opera Tur" projesi kapsamında, her ay Samsun merkez ve ilçelerindeki ilkokul öğrencileri SAMDOB'u ziyaret ediyor.
Opera binasını gezen öğrencilere sanatçıların gösterilere nasıl hazırlandığı, dekor, ayakkabı ve kostümlerin nasıl yapıldığı atölyelerde uygulamalı olarak anlatılıyor.
Öğrencilere eşlik eden SAMDOB sanatçıları Polen Yağmur Arslan ve Metin Bayram, öğrencilerin sorularını yanıtlıyor.
45 öğrenci opera ve bale sanatçılarıyla tanıştı
Proje kapsamında SAMDOB'a gelen 45 öğrenci, opera ve bale sanatçıları ile tanıştı, ardından da sahne dekorları, kostüm, kundura, peruka, terzi atölyelerinin ve orkestranın çalışmalarını inceledi. Opera turuna katılan öğrenciler, sanatçılar tarafından hazırlanan çeşitli sürprizlerle de karşılaştı.
Öğrenciler, her gezdikleri mekanda bir oyun kahramanını canlandıran sanatçılar tarafından karşılanarak oyunlara dahil edildi. Bale sanatçılarının provalarını da ilgiyle izleyen öğrenciler, sanatçılara merak ettikleri konular hakkında sorular da yöneltti.
Opera turuna katılan öğrencilere etkinlik sonunda ise katılım belgesi verildi.
"Operayı tanımalarını amaçladık"
SAMDOB sanatçısı Polen Yağmur Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''Opera Tur'' projesi kapsamında öğrencileri davet ederek, sanat çalışmalarının içinde olmalarını ve operayı tanımalarını amaçladıklarını söyledi.
Opera sanatçısı Metin Bayram ise öğrencilerin okullarına giderek, opera, bale ve müzik sanatlarını tanıtmak yerine, öğrencileri davet ederek, yapılan çalışmaları yerinde görerek operayı tanımalarının daha kalıcı olacağını düşünerek projeyi hayata geçirdiklerini anlattı.
Öğrencilerin SAMDOB'dan keyifli ayrıldıklarını ifade eden Bayram, şunları dile getirdi:
''Bir oyun hazırlanırken sahne arkası, kostümler, sahne dekoru, müzik çalışmalarını yerinde görerek anlamaları, tanımaları bizim için çok önemli. Belki gelecekte böyle bir alanda meslek sahibi olacaklar. Bu nedenle bu projeyi önemsiyoruz. Her ay 2 kez okullara kapılarımızı açacağız. Öğrenciler opera, bale ve müzik sanatlarını ve atölyelerini gezerken, sanatçı arkadaşlarımız da onlara kostümleriyle eşlik ediyor, hatta bir oyunun içinde gibi öğrencileri de oyunlara dahil ediyorlar. Öğrencilerin de ilgi göstermesi bizi mutlu ediyor."
Tura katılan öğrenciler ise ilk kez opera ve bale sanatçıları ile bir araya gelerek, merak ettiklerini öğrenme ve tanıma fırsatı bulduklarını söyledi.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.