1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Samsun'da su kıtlığı konuşuldu
Samsun'da su kıtlığı konuşuldu

Samsun'da su kıtlığı konuşuldu

Samsun'da yapılan toplantıda konuşan Su Yönetimi Genel Müdürü Bilal Dikmen, Türkiye'nin yakın gelecekte su kıtlığı yaşayabileceğini belirterek, "Yeryüzünde canlı hayatının devamını sağlaması için su kaynaklarını sürdürülebilir bir yaklaşımla korumalıyız"

A+A-

Yeşilırmak Havzası’nda Yeraltı Sularının Miktar ve Kalite Özelliklerinin Ortaya Konması ve Değerlendirilmesi Projesi'nin kapanış toplantısı Samsun'da gerçekleşti. Toplantıya katılan Tarım ve Orman BakanlığıSu Yönetimi Genel Müdürü Bilal Dikmen önemli açıklamalarda bulundu.

aw880345_06.jpg

SU KAYNAKLARINI SÜRDÜREBİLİR KILMALIYIZ

Ülkelerin ihtiyacına göre su kullanımı her geçen gün arttığını kaydeden Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Bilal Dikmen, "Ülkemizde kişi başına düşen yıllık kullanılabilir su miktarı bin 365 m3’tür. Nüfus artışı ve sanayileşme hızını da göz önüne aldığımızda 2050 yılında bu miktarın bin 179 m3’e kadar düşeceği öngörülmektedir. Bu verilere göre ülkemiz bugün itibariyle su fakiri olmamasına rağmen su zengini bir ülke de değildir. Su stresi altında olan bir ülke olarak değerlendirebiliriz. Hatta yapılan birçok çalışmaya göre yakın bir gelecekte ülkemizin su kıtlığı yaşayan bir ülke durumuna bile gelmesi muhtemeldir. Yeryüzünde canlı hayatının devamını sağlaması için su kaynaklarını sürdürülebilir bir yaklaşımla korumamız ve havza ölçeğinde yönetmemiz gerekmektedir. Ülkemizin su miktarının ve kalitesinin havza bazında korunması, iyileştirilebilmesi ve suyun sürdürülebilir kullanması maksadıyla 2011 yılında Su Yönetimi Genel Müdürlüğü kurularak su yönetimi konusunda kurumlar arası koordinasyonun sağlanması ve işbirliğinin arttırılması hedeflenmiştir” diye konuştu.

aw880345_04.jpg

ÜLKEMİZ YÜKSEK RİSK GRUBU ARASINDA

Türkiye’nin riskli bir bölgede yer aldığının altını çizen Dikmen şunları söyledi, “Ülkemiz, küresel iklim değişikliği etkilerinin yoğun hissedileceği Doğu Akdeniz havzasında yer almaktadır. Bu nedenle ülkemiz iklim değişikliğinin olumsuz etkileri yönünden yüksek risk grubu arasında kabul edilmektedir. Ülkemiz ikliminde de küresel değişikliklere benzer değişiklikler gözlenmektedir. Ülkemizdeki su miktarının ve kalitesinin korunması, sürdürülebilirliğinin sağlanması, gelecek nesillere aktarılması büyük önem arz etmektedir. Su kaynaklarının kullanılması ve azalmaya başlaması, insanların yeraltı su kaynaklarını kullanmaya mecbur kılmıştır. Bu durum yeraltı sularının kalitesinin ve miktarının korunması ve kirlenmesinin önlenmesini ön plana çıkarmıştır. Yeraltı suları yer üstü sularından daha fazla bir miktarı oluşturmaktadır. Zor ulaşılması sebebiyle, miktar ve kalitesinde meydana gelebilecek bozuklukların tespiti ve rehabilitasyonu yer üstü sularına göre daha fazla çaba ve maliyet gerektirmektedir.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.