Siyez Buğdayı ile yapılan üretim, yerli üretime katkı sağlıyor
SAMSUN’da, 14 kromozom sayısıyla dünyadaki ilk buğday çeşidi olma özelliğini taşıyan 'Siyez Buğdayı’ üretimi yapan Çarşamba İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, ülkenin yerli tohum üretimine katkı sağlıyor.
Yerli üretime katkı vermek amacıyla Çarşamba ilçesi Karamustafalı Mahallesi’nde Çarşamba İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından 3 dekarlık alanda 'Siyez Buğdayı’ ekimi gerçekleştirildi. Dünyadaki ilk buğday çeşidi olma özelliğini taşıyan Siyez Buğdayı’nın ekiminde kullanılan tohumlarının, müdürlük bünyesinde görev yapmış ve şu anda Gaziantep Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nde görevli Ziraat Mühendisi Oktay Kocaer tarafından memleketi Kastamonu’dan temin edildiği bildirildi.
DÜNYADAKİ İLK BUĞDAY ÇEŞİDİ OLARAK BİLİNİYOR
Siyez Buğdayı ile ilgili bilgi veren yetkililer; “Siyez buğdayı genetik olarak 14 kromozom sayısıyla dünyadaki ilk buğday çeşidi olarak biliniyor. Siyez buğdayı bazı yörelerde kaplıca buğdayı olarak da bilinir. Siyez genetiği bozulmamış buğday türüdür. Özellikle siyez unu ile hamur işleri ve ekmek siyez bulguru ile de sağlıklı yemekler yapılıyor. “Yüksek antioksidan içeriğine sahip olduğu için hücre yapısını korur. Siyez buğdayı zengin lif kaynağıdır ve bu yüzden bağırsakları temizleyici özelliği var ve lifli olduğundan sindirimi kolaylaştırır. Siyez bulguru dünyada insanlara glisemik endeksi en uygun gıdadır. Folik asit miktarı çok fazla olduğundan anne sütünü arttırdığı biliniyor. Bağırsak kanserini önlüyor. Ayrıca radyasyona karşı dayanıklı olduğu için nükleer savaşlara karşı bazı ülkeler stokta bekletiyor. Yüksek mineralli yapısıyla mide rahatsızlıklarına iyi geldiği biliniyor" dedi.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.