1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Turgut Özal'ın 26. ölüm yıldönümü
Turgut Özal'ın 26. ölüm yıldönümü

Turgut Özal'ın 26. ölüm yıldönümü

Türkiye'nin 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal, hayata gözlerini yumalı 26 yıl oldu.

A+A-

Türk siyasi tarihinin en önemli isimlerinden biri olan merhum Turgut Özal hayata gözlerini yumalı 26 yıl oldu. Turgut Özal, 17 Nisan 1993'te hayata gözlerini yumdu.

Türk siyasi tarihinde önemli bir yeri olan ve Başbakanlık, Cumhurbaşkanlığı gibi Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin en üst makamlarında bulunan Turgut Özal, bankacı bir babanın ve öğretmen bir annenin çocuğu olarak Malatya'da 1927'de dünyaya geldi. İlk, orta ve lise eğitimini farklı şehirlerde tamamlayan Özal, İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği bölümünden 1950 yılında mezun oldu. Amerika'da "mühendislik ekonomisi" eğitimi gören Özal, 1954'te Semra Özal ile evlendi ve 3 çocuğu oldu.

1967-1971 yılları arasında Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı görevini yapan Özal, 1971-1973 yıllarında da Dünya Bankasında danışman olarak çalıştı.

Turgut Özal, 12 Eylül 1980 askeri darbesinin ardından kurulan hükümete Ekonomik İşlerden Sorumlu Başbakan Yardımcısı olarak atandı. Özal, bu tercihi, "Gelen yönetim 24 Ocak Kararları ile başladığımız işe devam etmemi istedi. Zannediyorum bugün Türkiye'de varılan noktanın ana sebeplerinden biri bu kararın verilmiş olmasıdır." sözleriyle değerlendirdi.

Bu görevinden istifa eden Özal, 20 Mayıs 1983'te Anavatan Partisi'ni kurdu. Aynı yıl yapılan seçimde 1. parti olan Anavatan'a 45. Hükümeti kurma görevi verildi. Anavatan Partisi 1983'ten 1991'e kadar aralıksız olarak tek başına iktidarda kalmayı başardı. Turgut Özal, 1988 yılında Anavatan Partisinin Ankara Atatürk Spor Salonu'nda düzenlenen 2. Olağan Kongresi'nde yaptığı konuşma sırasında silahlı saldırıya uğradı, sağ elinden yaralandı. Yaralı halde kürsüye çıkan Özal, "Bilhassa belirtmek istiyorum, Allah'ın verdiği ömrü, O'nun isteğinden başka alacak yoktur, biz de O'na teslim olmuşuzdur." ifadelerini kullandı. Özal, döneminin sorunlarına farklı bakış açılarıyla yaklaşarak Türkiye'nin ekonomik ve sosyal gelişimine önemli katkılar sağladı. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin su ve toprak kaynaklarının geliştirilmesini amaçlayan "Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP)", 1989'da hazırlanan "Master Plan" ile tarım, sanayi, ulaştırma, eğitim, sağlık, kırsal ve kentsel alt yapı yatırımlarını da içine alan bir bölgesel kalkınma projesine dönüştü.

Turgut Özal, TBMM tarafından 31 Ekim 1989'da Türkiye Cumhuriyeti'nin 8. Cumhurbaşkanı seçildi. Turgut Özal, 17 Nisan 1993'te vefat etti. Ölümünden 19 yıl sonra 2012'de "cinayet sonucu öldüğü" yönündeki iddialar nedeniyle otopsi yapılması için Özal'ın mezarı açıldı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, otopsi raporuna göre, mevcut bilgi ve bulgularla Özal'ın kesin ölüm sebebinin tespit edilemediğini bildirdi.
 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.