1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Türk Sağlık-Sen'den döner sermaye tepkisi
Türk Sağlık-Sen'den döner sermaye tepkisi

Türk Sağlık-Sen'den döner sermaye tepkisi

Türk Sağlık-Sen Samsun Şube Başkanı Erdoğan Çakmak, OMÜ SUVAM'da döner sermaye sisteminde sorunlar yaşandığını belirterek, "Döner sermaye sistemi hak ve adaletten uzak" dedi

A+A-

Türk Sağlık-Sen Samsun Şube Başkanı Erdoğan Çakmak, değişen döner sermaye sistemi nedeniyle Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi (SUVAM) döner sermaye sisteminde aksaklıklar yaşandığını belirterek, sistemin hak ve adaletten uzak olduğunu söyledi.

MAĞDURİYET YAŞIYORUZ

Kapsam dışı tutulanlara haksızlık yapıldığını kaydeden Çakmak, "OMÜ Sağlık Uygulama Ve Araştırma Merkezi'nde yaşanan bu mağduriyetin en büyüğü bu kuruma hizmet verdikleri halde kapsam dışında tutulan yardımcı sağlık personeli ve genel idari hizmetler sınıfında görev yapan arkadaşlarımıza ödeme yapılmamasıdır. Üniversitelerde bu konularda farklı uygulamalar yapılmaktadır. Biz de kurum çalışanı üyelerimiz adına sistemin düzenlenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Çalışanı öncelik alan bir döner sermaye ödemesi için kafa yorulmalı, neler yapılabileceği sosyal taraflarla bir araya gelerek tartışılmalıdır. Örneğin Balıkesir Üniversite Hastanesi gibi bazı merkezler YÖK ek ödeme yönetmenliğiyle Üniversite Yönetim Kurullarına bırakılan dağıtım esaslarında inisiyatif alarak bu meslek gruplarına da ödeme yapmaktadırlar" diye konuştu. 

KURUMUN GÜVENİLİRLİĞİ TARTIŞILIR OLDU

Bazı birimlerin iş yüküne rağmen gelirlerinin düştüğünü ifade eden Çakmak, "Özellikli birimlerin ortadan kalkmasıyla karlılığı olmayan bazı birimlerin iş yüküne rağmen gelirleri düşmüştür. Çocuk Yoğun Bakım ve Dahiliye, Onkoloji gibi ünitelerinde çalışan arkadaşlarımız zor şartlarda çalıştıkları halde nöbetsiz birim çalışanlarıyla aynı ücreti almaktadırlar. Bu tür adaletsizlikler mutlaka sonlandırılmalı hiçbir çalışanın emeği zayi edilmemelidir. 4-C’den 4-B’ye  geçen personele eksik ödenen ödemenin diğer 4B’li personeller gibi ödeme yapılmalıdır. Adalet ve çalışma barışı açısından bir çok hata barındıran bu sistemin uygulanmaya başlamasıyla yaşanan aksaklıklar özlük hakları eşit çalışanlar arasında daha fazla hissedilmekte bu da kurumun güvenilirliğini tartışılır hale getirmektedir" şeklinde konuştu.

EN KISA ZAMANDA ADALET TESİS EDİLMELİ

Çakmak açıklamalarını şöyle sürdürdü: "Üniversite hastanelerindeki tavan yüzde 150’den yüzde 170’e çıkarılmıştı. Bu uygulama aynı rektörlüğe bağlı fakültelerin birinde uygulanıp, diğerinde uygulanmaması çalışanlar adına büyük kayıplar oluşturmaktadır. Bu sonlandırılmalıdır. Üniversite yönetimi tarafından en düşük seviyede belirlenen kadro, görev, unvan katsayıları yükseltilmelidir. Örneğin genel idari hizmetler için YÖK mevzuatında 0.3- 0.9 aralığında seçilebilir denmiştir. Üniversite yönetimi bunu 0.4 olarak belirlemiştir. Böyle olmamalı idareye tanınan inisiyatifler mutlaka çalışanın faydasına kullanılmalıdır.  Kısacası çalışanı her anlamıyla bunaltan bu sistem bu tür adaletsizlikleri ile de katlanılmaz bir hal almıştır. Buna çare üretilmelidir. Çalışanların döner sermaye ile ilgili sıkıntıları ne kadar azalırsa bunun olumlu yansıması tüm kuruma olacaktır. Türk Sağlık-Sen olarak, çalışanların memnuniyetinin kurumun başarısı ile doğru orantılı olarak yükseleceğini, bunun da hasta memnuniyeti ve karlılık oranlarında önemli artışlara neden olacağını düşünüyoruz. Biz döner sermayenin çalışanlara tükenmişlik sendromu değil ekonomilerine iyileştirmeler getirmesini istiyoruz. Bunun için de acil olarak adımlar atılmasını bekliyoruz.  En kısa zamanda döner sermaye de adalet tesis edilmeli eksiklikler ortadan kaldırılarak adaletli bir dağıtım gerçekleştirilmelidir."
 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.