Vali Kaymak Karadeniz’de Milli Mücadele Konferansı’na katıldı
Vali Osman Kaymak, bugün gerçekleştirilen Türk Tarih Kurumu tarafından Ondokuz Mayıs Üniversitesi ev sahipliğinde OMÜ Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen ‘Karadeniz’de Milli Mücadele Konferansı’na katıldı.
Valimiz Sayın Osman Kaymak yaptığı konuşmasında, “Öncelikle ilimizde ilki düzenlenen ‘Karadeniz Milli Mücadele Konferansı’nın hayırlara vesile olmasını diliyorum. Kurtuluş Savaşını ve başlangıç yıllarını derslerimizde çocuklarımıza okutuyoruz ama bunun bir bilim olarak okutulması ve devletimizin yaptığı mücadelede ve uluslararası arenada elinin güçlü olması anlamında gizli kalmış bilgilerin, belgeleriyle ortaya konulması çok anlamlı diye düşünüyorum. O yönüyle ben Türk Tarih Kurumu’na çok teşekkür ediyorum. Olayın siyasi boyutuna ve uluslararası mücadele açısından da bakıldığında elimizin güçlü olması lazım. Bakın bizler 1970’li yıllarda asala ermeni terörü nedeniyle çok şehitler verdik. Ermeni soykırımı diye bir uydurmaca başlattılar ve bu anlamda bizi zor duruma soktular. Aslında burada ki sıkıntımız bizler devlet olarak, tarihçiler olarak gerçek mağdur biz olduğumuz halde Ermeniler bize zulmettikleri halde onlar Ermeniler katledilmiş gibi bir düşünceyi bütün dünyaya kabul ettirmek durumunda oldular ve biz çok zor durumda kaldık. O anlamda tarihimizi çok iyi okuyamazsak, tarih hocaları ve bizler ilimin ve teknolojinin de imkanlarından yararlanarak tarihi gerçekleri çok iyi bir şekilde ortaya koyamazsak yarın yine farklı iddialarla karşı karşıya kalabiliriz.
Bu tarih bilincini bizlere ve siz gençlere aşılayarak gerçekten Milli Mücadelenin nasıl yapıldığını o zamanın şartları altında dedelerimizin, atalarımızın var oluş ve yok oluş mücadelelerini bizlere anlatmak için düzenlenen bu konferanstan dolayı Türk Tarih Kurumuna çok teşekkür ediyorum. Tabi ki, bunları bilimsel yolla, belgeleriyle ortaya koymadığımız zaman zor durumda kalıyoruz. O anlamda bunların çok yararlı çalışmalar olduğunu düşünüyorum. Türkiye’miz Kurtuluş Mücadelesinden birliğimiz, beraberliğimiz ve inancımız sayesinde çıktı. Bizler birlik ve beraberlik içerisinde çok çalışan ve çok üreten Türkiye olarak kendimizi geleceğe iyi hazırlamalıyız. Biz bu gücümüzü koruduğumuz sürece bunlar amacına ulaşamayacaklar. O anlamda bilimi ve teknolojiyi çok iyi kullanabilen, yarınları iyi okuyabilen siz gençler ülkemiz için çok önemlisiniz. Halen ülkemizin Güneydoğusunda devam eden operasyonlar, Suriye meselesi ve 15 Temmuz meselesi aslında arkadaşlar uluslararası güçlerin Kurtuluş Savaşı’nın bitmediğini gösteren uzantılarıdır. Ama biz tarihini çok iyi bilen, bunu belgeleriyle bilgileriyle ortaya koyan tarihçilerimiz sayesinde tarihten aldığımız güçle bu gün birbirimize daha çok inanacağız, birlik ve beraberlik içerisinde olacağız ve tarihimizle iftihar edeceğiz. Bizler tarihimizle iftihar eden bir milletiz. Bu konferansın çok anlamlı olduğunu düşünüyorum. Konferansımızın hayırlara vesile olmasını diliyorum. Hepinizi sevgiyle ve saygıyla selamlıyorum ”dedi.
Konuşmaların ardından Türk Tarih Kurumu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Güray Kırpık, Valimiz Sayın Osman Kaymak’a 1920 Misak-ı Milli Haritasını takdim etti. Valimiz Sayın Osman Kaymak ise Türk Tarih Kurumu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Güray Kırpık’a lale işlemeli bir pano hediye etti.
Konferansa konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Kaya Tuncer Çağlayan, Prof. Dr. Güray Kırpık, Prof. Dr. İbrahim Tellioğlu ve Prof. Dr. Dursun Ali Akbulut birer konuşma yatılar.
Konferansa ayrıca, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç, Öğretim Üyeleri ve öğrenciler katıldı.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.