1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Veteriner hekimler mahrum bırakılıyor
Veteriner hekimler mahrum bırakılıyor

Veteriner hekimler mahrum bırakılıyor

Samsun Sinop Veteriner Hekimler Odası Başkanı Habip Muruz, veteriner hekimlerin, diğer sağlık personeline verilen fiili hizmetten mahrum bırakıldığını belirtti

A+A-

Geçtiğimiz günlerde göreve gelen Samsun Sinop Veteriner Hekimler Odası Başkanı Habip Muruz, düzenlediği kahvaltı programımda basın mensuplarıyla buluştu. Toplantıya Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü Nail Kırmacı da katıldı. 

44791415_2197129453690430_8942929531627372544_n.jpg

MAĞDURİYETİMİZ GİDERİLSİN

Veteriner hekimlerin hak ve menfaatleri korumak için göreve geldiklerini kaydeden Samsun Sinop Veteriner Hekimler Odası Başkanı Habip Muruz, “Odamızın asıl amacı görev alanında hekimlik değerini yüceltmek ve yükseltmektir. Hayvan sağlığı, veteriner halk sağlığı ve hayvansal ürün güvenirliğinin teminatı olan veteriner hekimlerin hak ve menfaatlerini korumak ve hakettiği saygı ve sevgiyi görmesi için büyük çaba sarf edeceğiz. Hayvan sağlığına 7 gün 24 saat hizmet veren veteriner hekimler, diğer sağlık personeline verilen fiili hizmetten mahrum bırakılmıştır. Bu durum tüm veteriner hekimleri incitmiş ve tepkisini çekmiştir. Bu hatadan bir an önce dönülmesini ve mağduriyetlerin giderilmesini talep ediyoruz” diye konuştu.

KAMUDA SAYIMIZ AZ

Türkiye’de bazı hayvan hastalıkların önüne geçilemediğini ifade eden Muruz, “Türkiye, hayvan hastalıkları tam donanımlı teşhis laboratuvarını kurmuş ve birçok hastalığa karşı kendi aşısını üreten bir ülke olmuştur. Ancak, şap, şarbon, tüberküloz ve bruselloz gibi hastalıklar bir türlü eredike edilememiştir. Bu durum öncelikli olarak hayvan tacirleri ve kontrolsüz hayvan hareketlerinin kontrolündeki başarısızlıktan kaynaklanmaktadır. Diğer önemli bir neden de kamuda istihdam edilen veteriner hekim sayısının yetersiz olması ve aktif görev yapan veteriner hekimlerine de iller ve ilçeler arasındaki dengesiz dağılımıdır” şeklinde konuştu.

ANLAŞILIR DEĞİL

 Irkların ıslahında istenilen düzeyde olunmadığını belirten Muruz, “Sahada suni tohumlama uygulayan Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birlikleri yasal olarak devlete bir kuruş vergi ödemezken, aynı işi yapan serbest veteriner hekimlerine vergi ödemesi anlaşılabilir değildir. Bakanlık tarafından hayvanları tanımlamak ve kayıtlarını tutmak için sığır ve koyunlara kulak küpesi takılmaktadır. Hastalıklı hayvanı tedavi eden, operasyon yapan, suni tohumlama uygulayan ve güç doğuma müdahale eden veteriner hekimler, Bakanlık tarafından getirilen engel sınırlandırmalar nedeniyle hayvanlara serbestçe kulak küpesini takıp tescil işlemlerini yürütemiyor” ifadelerini kullandı.

BELEDİYELERDE MÜDÜRLÜK OLMALI

 Muruz açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Veteriner hekim kontrolünden geçmeyen bir hayvansal gıda güvenilir değildir. Ancak gıda üretim tesislerinde görev yapan veteriner hekimlerin iş güvencesi yoktur. Bu durum bir çelişkidir. Başka bir çelişki ise gıda üreten işyeri eğitimlerinde eğitmen olarak veteriner hekimlerine yetkisiz olmasıdır. Çevre sağlığı ve sahipsiz sokak hayvanları konularında veteriner hekimlerin rolü tartışılmaz. Bu nedenle her belediyede mutlaka veteriner hizmetleri müdürlüğü kurulması acil bir ihtiyaçtır. Serbest veteriner hekimlik klinik ve polikliniklerde satılan veteriner sağlık ürünleri etiketleri üzerinde fiyat istikrarı sağlanmamaktadır. Beşeri ilaçlarda olduğu gibi veteriner ilaçlarının satışında da mevzuat düzenlemesine ihtiyaç vardır.”

Ayşe KUŞCU KAYA
 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.