1. HABERLER

  2. SPOR

  3. Samsunsporlular imza gününde buluşacak 
Samsunsporlular imza gününde buluşacak 

Samsunsporlular imza gününde buluşacak 

Yıkılan Eski 19 Mayıs stadyumu hatırası için, Yusuf Demircioğlu tarafından derlenerek hazırlanan “Hatıran Yeter” kitabının genişletilmiş 2. baskısı okuruyla buluşuyor.

A+A-

Yıkılan 19 Mayıs Stadyumu’nun anlatıldığı Yusuf Demircioğlu tarafından derlenerek hazırlanan “Hatıran Yeter” kitabının genişletilmiş 2. baskısı için 2 Temmuz Cumartesi günü kitaba yazılarıyla katkı sağlayan Samsunsporlu isimlerin de katılımıyla etkinlik ve imza günü gerçekleştirilecek. Samsunspor’un eski futbolcularının da katılacağı etkinlik Eflatun Kitap Kafe'de olacak. 
Eski 19 Mayıs Stadyumu için, “evimizdi” tabirini kullanan Samsunspor taraftarları, kitabın ilk baskısıyla Türkiye’de bir ilki gerçekleştirmişlerdi. Yıkılan bir stad hakkında yazılan tek kitap olan Hatıran Yeter kitabını derleyen Yusuf Demircioğlu hangi takım diye sorulduğunda ‘Sadece Samsunspor’ diyenlerden 
 “Hatıran Yeter” kitabı bir facebook duvar yazısından başlayarak oluşan bir serüvene sahip. Yıkılan 19 Mayıs Stadyumu’nda yaşanan hatıralar akıcı bir dille okuyucuya sunuluyor. 
Demircioğlu kitapla ilgili; “ Biz bu kitap ile şehrin kent tarihine ilişkin önemli bir mekanı tarihe not düştük.  Bu 19 Mayıs Stadyumu yerine başka önemli bir yer de olabilirdi. Önemli olan kent hafızasına ilişkin hatıra ve anıların kaybolmaması. Bugün 19 Mayıs Stadyumu yerinde değil. Evet, ama hatıraları belleğimizde. Çocukluğunu 19 Mayıs Stadyumu’nda geçirenler, çocuklarının ellerinden tutarak yine o stada maç izlemeye götürdüler. Nasıl ki çocuklarımızın doğumundan itibaren tüm anılarını hatırlıyorsak bu şehrin taraftarı olarak da 19 Mayıs Stadyumu’ndaki hatıralarımızın da kaybolmasına izin veremezdik” dedi.

samsunsporlular-imza-gununde-bulusacak.jpeg

41 YILLIK MAZİ 


1970 Yılında yapımına başlanan ve 23 Şubat 1975 tarihinde Trabzon maçı ile faaliyete geçen 19 Mayıs Stadyumu, 7 Mayıs 2016 tarihinde oynanan Yeni Malatya maçı ile son bulan mazisinde tam 41 yıl Samsunspora hizmet verdi. Türkiye’nin en renkli taraftar gruplarından olan Samsunspor taraftarları, 19 Mayıs stadyumunda yapmış oldukları ilginç  koreografilerle de sürekli spor camiasının gündeminde oldu.
Stadın bulunduğu alan ilk başlarda Samsun Hipodromu olarak kullanılıyordu. Burada at yarışları düzenlenirdi. Sonrasında bir sanayi sitesi kuruldu. Yanındaki boş arazideyse 19 Mayıs Stadyumunun temeli 1970 yılında atılmıştır. Yaklaşık 5 yıl süren inşaat 1975’te sona ermiştir. Stadyumun açılış maçı 9 Şubat 1975 günü Fenerbahçe ile oynanacak olan lig maçı olacaktı. Ancak kar yağışı nedeniyle müsabaka ertelendi. Böylece stattaki ilk maç 23 Şubat 1975 günü oynanan Trabzonspor maçı olmuştur. Saat 14.30’da başlayan maçı Hilmi Ok yönetmiştir. Karşılaşma 1-1 sona ererken stattaki ilk golü Samsunsporlu Adem Kurukaya 19. dakikada atmıştır.
Samsunspor bu statta, 6 Birinci Lig şampiyonluğu yaşarken, bir Türkiye Kupası finali oynamıştır. 1994 yılında Balkan Kupasını kaldırmıştır. Ayrıca UEFA İnter Toto Kupasında 19 Mayıs Stadında çıktığı 5 maçın 4’ünü kazanırken burada Danimarka’nın Odense ve Lyngby takımları ile İzlanda’nın Leiftur ve İngiltere’nin Crystal Palace takımlarını gol bile yemeden mağlup etmiştir. Tek yenilgisi ise Alman Werder Bremen takımına karşı olmuştur. 19 Mayıs Stadındaki tek A Milli maç 1 Mayıs 1996 akşamı oynanan Türkiye- Ukrayna maçıdır. Bu özel maçı Milli Takımımız 3-2 kazanmıştır.


DÜNYA YILDIZLARI TER DÖKTÜ


Rakip formalarla Samsun 19 Mayıs Stadı’nın çimlerine çıkan isimler ise; Marco Bode, Dieter Eilts, Andriy Schevchenko, Sergey Rebrov, Cemil Turan, George Hagi, Toni Schumacher, Şenol Güneş, Fatih Terim, Mustafa Denizli, Alex De Souza, Pierre Van Hooijdonk, George Popescu, Feyyaz Uçar, Metin Tekin, Aykut Kocaman, Sergen Yalçın, Rüştü Reçber gibi oyuncular forma giymişlerdir. Samsunspor, 19 Mayıs Stadyumunda 700’den fazla resmi maç oynamıştır.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.