Karadeniz’in tek gövdeli yel değirmeni Tekkeköy'de
Samsun’da, 1840’lı yıllarda Osmanlı İmparatorluğu döneminde inşa edilen Karadeniz’in taş gövdeli tek tarihi yel değirmeni olma özelliği taşıyan Tekkeköy Çıkarman Köyü Yel Değirmeni, tarihe tanıklık ediyor.
Samsun’un Tekkeköy İlçesi Çırakman Mahallesi’nde bulunan tarihi yel değirmeni, tarihe tanıklık ediyor. Rumlar tarafından 1800-1900’uncu yüzyıllar arasında inşa edildiği bilinen değirmen, Karadeniz’in taş gövdeli tek tarihi yel değirmeni olma niteliği taşıyor.
Tekkeköy Belediye Başkanı Hasan Togar, “Sanayisi ile öne çıkan ilçemiz, tarihi dokusuyla da önemli bir yere sahiptir. Tarih sahnesinde insanlık tarihine ev sahipliği yapan Tekkeköy ilçemizde yer alan yel değirmenimiz bizim için çok önemli. Değirmenimizin, 1840'lı yılda yapıldığı biliniyor. Her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği yel değirmenimiz, diğer bir yandan ise yeni evlenen çiftlerin buraya gelerek fotoğraf çektirdiği bir alan oluşmasına imkan sağladı. Bu bizleri hem heyecanlandırmakta ve hem de mutlu etmektedir” dedi.
Yel değirmeninin yer aldığı alanda turizm çalışması yapacaklarını kaydeden Başkan Togar, "Sonraki süreçte 2012 yılında restore edilerek turizme açılan değirmenimizde geliştirme projesi uygulayacağız. İlçe turizmine ciddi katkı sağlamasını hedeflediğimiz yel değirmenimizin olduğu alanda; seyir terası, çevre düzenlemesi ve mesire alanları yapacağız. Burada ziyaretçilerimize köy kahvaltıları, hediyelik eşya satın alma imkanı sunacağız" diye konuştu.
Taş bina içerisindeki yel değirmeninde; mekanik yapısı ve aktif olarak kullanıldığı dönemlerdeki kullanılan ev aletlerinden örnekler günümüzde halen sergileniyor. Silindirik tek mekanlı basit bir plana sahip olan yel değirmeni, yukarıya doğru hafifçe daralan bina konik bir çatıyla örtülü.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.